Picasso'nun "Ağlayan Kadın" Tablosu Hikayesi
Blog

Picasso'nun "Ağlayan Kadın" Tablosu Hikayesi

Ağlayan kadın  tablosu kime ait?

Ağlayan kadın tablosu, dünyaca ünlü bir ressam olan ve bugün tabloları çok yüksek fiyattan alıcılar bulan Malagalı Pablo’ya yani herkesin bildiği isimle Pablo Picasso’ya aittir. Ağlayan kadın Picasso orijinal adı The Weping Woman’dır.  1881’de İspanya’da doğan Pablo Picasso’nun tam ismi, Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso’dur.  Picasso’nun hayatını yazan biyografi yazarları ve Malagalılar başta olmak üzere ismi çok uzun olduğu için ona Pablo Ruiz Picasso demektedir. Ruiz ve Picasso soyadıdır. Babasından ona kalan sanat yeteneği ve resim malzemeleriyle  1888 ve 1889 yıllarında ilk iki eserini yapıyor. Ardından ise şu an dünyaca ünlü herkes tarafından bilinen diğer eserlerini yapmaya başlıyor. Ağlayan kadın tablosu bu eserlerden sadece bir tanesidir.

Ağlayan kadın ne anlatıyor?

Ağlayan kadın Picasso incelemesi şu şekilde yapılabilir; İspanya İç savaşının getirdiği yıkımdan ziyade iç savaşın ardında bıraktığı hüzün ve melankoliyi imgeleyerek ağlayan kadın tablosunda anlatmıştır. Pablo Picasso Ağlayan kadın ‘zulmün evrensel tanımı olarak da nitelendirilmektedir.   Picasso’nun ağlayan kadın resmi, Guernica tablosunun devamı olarak nitelendirildiği de bazı kaynaklarda söylenmektedir.  Ağlayan kadın portresi Picasso yaparken ona, 1936-1944 yılları arasında birlikte olduğu ve bir çok eseri için ilham kaynağı olduğu ileri sürüldüğü sürrealist fotoğrafçı Dora Maar modellik yapmıştır. İç savaş nerede ve ne şekilde olduğu fark etmeksizin ardından çok büyük yıkım ve trajedi bırakır. İnsanların yaşam hakları varken iç savaş sonucu ellerinden alınan bu hak ve kaybedilen her şey ile birlikte oluşan duygusal yoğunluk, yıkım ve trajedinin insanlar üzerinde bıraktığı şoku, hüznü ve melankoliyi Guernica’nın devamı olarak resmetmiştir.

Pablo picasso’nun ağlayan kadın eseri, Picasso’nun Guernica’yı  üretirken yarattığı ağlayan kadın teması dizisinin bir parçasıdır. Guernica’da bulunan ağlayan kadın imgelemesi Picasso’yu oldukça etkilemiş ve bu etki sonucunda Picasso da ağlayan kadın imgelemesini farklı eserlerinde kullanmıştır. Bir trajedinin, savaşın kadınların, çocukların, yaşlıların kısacası  ilgili tüm insanlığın savaş bittikten sonra yüzünde bıraktığı o korkuyu, dehşeti, kayıpların verdiği acıyı ve melankoliyi resmederek savaşın dehşetine bir kadın imgelemesi üzerinden vurgu yapmak istemiştir.

Pablo Picasso Genelde Hangi Sanat Akımını Kullanıyor?

Pablo Picasso, kübizm akımının kurucusudur.  Eserlerine genellikle kübizm akımını kullanmakla birlikte gerçeküstücülük, dışavurumculuk, izlenimcilik gibi birçok akımı da kullanan bir sanatçıdır. Pablo Picasso ağlayan kadın eserinde de kübizm akımını kullanmıştır.

Ağlayan kadın hani sanat akımı?

Sürrealist akımın en önemli temsilcilerinden birisi olan Picasso ağlayan kadın tablosunda kübizm akımını kullanmıştır. Kübizm akımının kurucusu olan Picasso’nun ağlayan kadın tablosunun incelemesini yukarıda yaptık.

Ağlayan kadın resmi hangi ressama aittir?

Kübizm akımının kurucusu picassonun ağlayan kadın tablosu, Dünyaca ünlü ve resim dünyasına yeni akımlarla katkı sağlayan, eserleri tüm dünyaca bilinen tam adıyla Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso’dur. Pablo Picasso İspanya’da meydana gelen iç savaş sonrasında savaşın insanlık üzerindeki etkisini, melankolisini ve dehşet ifadesini ağlayan kadın imgelemesi üzerinden anlatmıştır.

 

Bu eser kübist bir eser olduğu için ilk bakışta göze ağlayan bir kadın yüzü getirirken incelendik.e ve dikkatle bakıldıkça aslında  resmedilen şeyin sadece ağlayan bir kadın olmadığı, içerisinde çok farklı duygular ve anlmalar yüklediği görülebilen bir eserdir. Resmin ustalarından biri olan Picasso, bu eserle hem bir dönemde yaşanan dehşeti tasvir etmiş hem de savaşın getirilerinden insanlara olan etkileri açısından farkındalık yaratmayı başarmış bir ressamdır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.