Son Akşam Yemeği Tablo Hikayesi
Blog

Son Akşam Yemeği Tablo Hikayesi

Son Akşam Yemeği Tablosu Hikayesi

Orijinal adı Cenacolo Türkçe ismi son akşam yemeği tablosu, 15. Yüzyılda Milano’da Duke Lodovico Sforza’nın isteği üzerine yapılmış bir eserdir. İsa Mesih’in Romalı askerler tarafından tutuklanmasına bir gün kala havarileriyle yediği son akşam yemeğini ifade etmektedir. Da vincinin Son akşam yemeği tablosunun konusu aslında Hristiyan yeni ahitte anlatılan görsel bir yorumudur. Tabloda resmedilen şey, İsa’nın ihanete uğrayacağını öğrendikten sonra bu durumu havarilerine açıklayıp tepkilerini ölçmektedir. Son Akşam Yemeği’nde İsa ve havarilerin Kutsal Kase’den şarap içtikleri ve ekmek yemekteydiler. Fakat Leonardo da Vinci son akşam yemeği eseride şaraplı ekmek ve kasenin görülmemesi dikkat çeken bir ayrıntıdır. tablosu dünyada ünlü eserler arasında bulunmaktadır.

Son Akşam Yemeği Tablosu Kimin?

Son akşam yemeği tablosu ünlü Mona Lisa tablosunu resmetmiş, Rönesans döneminde yaşamış sanat ve bilimin çeşitleri dallarında önemli eserler vermiş İtalyan asıllı Leonardo si ser Piero da Vinci’nin bir eseridir. Rönesans döneminin şekillenmesindeki çok önemli sanatçılardan biri olan Da Vinci, resim, heykel, bilim, mimari, mühendislik, müzik ve anatomi alanlarında büyük ve dikkat çekici eserler üretmiştir. Dünyaca en çok bilinen eserleri arasında da Vinci son akşam yemeği, Salvator Mundi, Mona lisa, Vitruvius Adamı gibi eserleri bulunmaktadır.

Son akşam yemeği tablosu şu an nerede?

Ünlü Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği tablosu Milano’da bulunan Santa Maria delle Grazie Kilisesi ve Manastırı içerisinde da Vinci tarafından Manastır duvarına yapılmış ve yapıldığı duvarda bulunmaktadır. Bugün, yapılan restorasyonlar ve düzenlemeler nedeniyle oldukça eskimiş bir eserdir. Son akşam yemeği tablosuna oldukça benzeyen tablolar ise sanat düşkünlerinin evlerini süslemektedir.

Son Akşam Yemeği İhanet Eden Kim?

Peki Leonardo davincinin son akşam yemeği tablosunda resmedilen ihanet açıklamasında İsa’ya ihanet eden kimdir? İsa’nın ihanete uğrayacağını öğrenip havarileriyle yemek yerken resmedilmiş tabloda da yani da Vinci’nin son akşam yemeğinde İsa’ya Hristiyan tarihinde ihanet eden kişi Yahuda’dır. Son akşam yemeğinde İsa’nın içlerinden birinin ona ihanet edeceğini söylediğinde Yahuda ‘o ben miyim’ demesi üzerine İsa, ‘kendi ağzınla söyledin’ demektedir.  Meşhur  da Vinc’nin son akşam yemeği resminde ihanet edecek kişi Yuhanna’dır.

Son Akşam Yemeğinde Kimler Vardır?

Leonardo da Vinci’nin son akşam yemeği tablosunda kimler bulunmaktadır sorusu bir çok kişinin merak edip araştırdığı bir sorudur. Peki bu ünlü son akşam yemeği tablosunda kimler vardır?

Da vinci son akşam yemeği resimide ihanet edecek kişi olan Yuhanna, yüzününü sadece yandan görebildiğimiz sakallı ve elinde gümüş renkli kase tutan kişidir. Yuhanna’nın biraz solunda yer alan ve yaşlıca resmedilen kişi ise Aziz Petrus’tur. Aziz Petrus, İsa’nın baş havarisi olarak bilinen papadır. Petrus, İsa’yı yakalamaya gelecek olan Romalı askerlerden birinin kulağını keseceği bıçağı arkasında saklamıştır. Son akşam yemeği tablosundaki tüm figürler ise soldan sağa olacak şekilde, Bartalomeus, Yakup, Andreas, Yahuda, Petrus, Yuhanna, İsa, Tomas, Yakup, Filipus, Matta, Toddeus ve Gayyur Simun’dur.

Son Akşam Yemeği Tablosu Ne Zaman Yapıldı?

Leonardo da vinci’nin son akşam yemeği tablosu, da vinci tarafından 1495 yılında yapılmaya başlanıp 1498 yılında yapımı sona ermiş bir eserdir. 15. Yüzyıl da yapılmış son akşam yemeği, Rönesans’ta oldukça etki yaratmış ve hala etkisini sürdüren bu eser dikkatleri üzerine çekip bir çok evleri süslemeye devam etmektedir.


Sanat düşkünleri ve sanat tarihçileri tarafından hala araştırılan ve içerisinde şimdiye kadar bulunan ince detayların dışında farklı detayların da keşfedilebileceği ihtimali son akşam yemeği tablosunda her daim bulunmaktadır. Dünyaca ünlü Leonardo da vinci’nin son akşam yemeği tablosu iş yerlerini, evleri, ofisleri, okulları süsleyen ve süslemeye de devam eden incelendiğinde oldukça farklı detaylarla kişiyi büyüleyen bir eserdir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.